dijous, 24 d’abril del 2008

Una recomanació

Avui, 24 d'abril, un grup de científics catalans han començat un diari de recerca. En aquest diari s'intentarà plasmar les vivències d'aquests científics per tant i sense allargar massa paraules més aquesta introducció copio la presentació del projecte que han penjat al web Recerca en Acció.

A mesura que les evidències del canvi climàtic global es van acumulant, les comunitats humanes de l'Àrtic van notant impactes immediats de l'escalfament. Aprofitant el 4rt Any Polar Internacional (un esdeveniment que només es produeix cada 50 anys), els científics de tot el món apleguen esforços per aconseguir una comprensió precisa del funcionament dels ecosistemes àrtics i de com poden respondre en el futur.

Membres de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, del Consell Superior d'Investigacions Científiques, participen en un projecte multidisciplinar anomenat Circumpolar Flaw Lead System Study liderat per científics canadencs i que incorpora més de 200 investigadors de 15 països. A partir del 24 d'abril, Recerca en Acció farà el seguiment de l'estada d'un grup d'investigadors catalans a bord del vaixell trencaglaç CCCG Amundsen, situat a la Mar de Beaufort. Es tracta d'un equip liderat per Carles Pedrós Alió (autor del llibre Desert d'Aigua. Crònica d'un científic varat a l'Àrtic).

Els investigadors hi romandran unes 6 setmanes per tal d'estudiar diversos aspectes de la vida al gel, en especial la vida microbiana. Al llarg d'aquest període coneixerem quina vida fan els investigadors i descobrirem com és l'Àrtic en una època en que hi han més hores de llum i les temperatures mitjanes augmenten després dels 30 o 40 graus sota zero propis de l'hivern.

3 comentaris:

robsup2007 ha dit...

Hola Joan.
Sense dubte es tractarà d'una experiència important. És coneguda la importància de l'estat actual referent a la situació de l'escalfament global i el seu impacte als polos. Segons dades contrastades la temperatura anual mitjana augmenta 1ºC aproximadament cada any. No obstant això no sembla important a l'hora de reduir les emissions dels gasos d'efecte hivernacle cap a l'atmòsfera.
L'efecte que pot tindre en el futur es força preocupant. Tenint en compte tota la masa de gel acumulada als polos la pujada del nivell dels oceans s'estima que podria donar-se en uns 100-150 metres, tot i que n'hi han de dades que sitúen aquest nivell a una major alçada encara. Nomès les parts més altes sobreviuríen a aquest procès catasòfic.
Però no es tracta nomès d'això, sinò que també afectarà catastròficament als ecosistemes terrestres i aquàtics d'aquestes zones; zones on determinats microorganismes i mamífers tenen el seu habitat natural i ideal.
Un cop més es pot observar com la mà de l'home té el potencial de ser altament destructiva amb el seu entorn nomès per ambicions personals.
Projectes com el d'aquests científics catalans son força importants amb tal d'estudiar la situació de la vida allà, els riscos que es poden presentar a curt, mig i llarg terme així com també, ¿per què no? proposar mesures adequades amb tal d'evitar al màxim, en la mesura dle posible, situacions que podràn ser inmensament catastròfiques en el futur.
No hem d'oblidar que els riscos no seràn nomès per nosaltres, sinò pels ecosistemes tant aquàtics com de les zones que podrìen resultar afectades per la fundició dels gels existents als polos del planeta.

PD: Nosaltres som els únics responsables de tot el que passa al nostre entorn i les seves comsequencies, de la nostra mà es troba doncs, el trobar les posibles sol.lucions per remediar-lo
Un salut

Robert

Alasanid ha dit...

Bé, no estic totalment d'acord amb la teva postdata. Els humans no som els únics responsables de tot el que pot arribar a passar. La Terra en això també ens guanya. Al llarg de la història del planeta hi ha hagut grans erupcions volcàniques que han canviat de cop la composició atmosfèrica de forma considerable amb l'única diferència que el que hem fet nosaltres es veu a venir i la Terra o els meteorits ho fan de cop.

Clar que això no ens fa innocents de moltes de les coses que hem fet. El comentari era simplement per deixar constància que no som els únics que hem fet alguna cosa.

PS: Aquest anuncu m'ha semblat un molt bona notícia.

PPS: Escolta Robert, si dius que pot pujar uns 100 - 150 metres val més que comenci a aprendre submarinisme o que em vagi buscant casa més amunt (tinc el mar a pocs metres...).

robsup2007 ha dit...

Hola Joan.
Home ja, però el que volía fer entendre és que la fusió del gel dels polos això sí que és responsabilitat nostra per la quantitat de "merda" que fotem a l'atmòsfera. Però és evident que els grans cataclismes mundials fins ara han estat comsequencia de fets naturals; el gran meteor que va caure la Terra fa 65 milions d'anys carregant-se els dinosaures és un bon eixemple (tot i que hi han diverses teories sobre això, tot i que no obstant sembla ser el més acceptat) a l'igual que el que exposes dels volcans. I al llarg de tota la història de la Terra s'han produit més casos de grans cataclismes que hi van provocar grans camvis a la seva estructura i vida.
Excel.lent la correció feta ;).

PS: Evidetment que sí.

PSS: Doncs sí Joanet, val més edificar estacions submarines d'aquestes per viure-hi, aprendre submarinisme o fer una casa més amunt xDD. O si no fem com a Waterworld, a viure amb un vaixell a la deriva xDDD.
¿Què dius? ¿Vius al costat del mar? ¡¡Que guay!!. Bé, a mi si més no m'encanta :), però sense tenir en compte posibles futurs esdeveniments es clar, jeje.
Un salut

Robert