dimarts, 9 d’octubre del 2007

Qui va descobrir Amèrica?

Quan hom es fa o més ben dit li fan aquesta pregunta la primera resposta és Cristòfor Colom. Els que tenen ganes d’anar una mica més lluny diuen que va ser el la va divisar des dalt de tot d’una de les caravel·les. Com molt bé saben els qui viuen a l’Estat espanyol o estan sotmesos al seu calendari és un dia festiu, el dia de “la Hispanidad”, que celebra la divisa d’Amèrica per part de la tripulació de Colom.

Quan entrem en detalls veiem que Colom està envoltat de misteri i incerteses. La versió més estesa, però, és la que diu que genovès. Aquest tema el deixo per un altre dia per poder-hi dedicat tot l’escrit.

Se’n diu Amèrica, no pas Colòmbia. Les primeres referències d’aquest nom són datades l’any 1507. Alguns diuen que és en honor a Amerigo Vespucci.
Arribats a aquest punt som on acabem sempre. “Això és meu o és teu? Perquè jo diria que és meu”.
Sens dubte Amèrica és continent de molt abans que nasquessin els rebesavis d’aquests dos grans emprenedors i navegants. I ja estava farcit d’homes i grans cultures.
És diu però que el primer europeu conscient que va arribar al “nou continent” va ser un víking, no és en Gudjohnsen, el seu nom era Eiríkur rauði Þorvaldsson en català el van traduir per Eric el Roig. Aquest islandès era d‘origen noruec però va haver d‘exiliar-se per culpa d‘un vessament de sang. Anys més tarda, un com afincat a Islàndia va veure‘s obligat a marxar una altra vagada per culpa altre cop del seu vici amb els assassinats, no sé si voluntaris o no. En aquesta ocasió va tornar a marxar cap a l‘Oest. A Groenlàndia va fundar-hi una colònia que amb els anys va anar creixent.

Tanmateix, va fer més expedicions cap a occident. Com es pot apreciar als mapes actuals del nostre planeta va haver d‘arribar per nassos al continent americà.
Malauradament, va arribar massa al nord i no va tenir la sort que van tenir els de finals del segle XV d‘anar al rovell de l‘ou.
Eric va tornar a Groenlàndia on va morir 3 anys després d‘haver trepitjat el continent dels indis i cawboys l‘any 1000.

PS: El motiu principal d‘aquesta mensió a l‘oblidadíssim Eric ve motivada pel seu aniversari de naixement. Com podeu veure avui en faria una bona pila.

2 comentaris:

Dessmond ha dit...

El que és relament important del descobriment és que ens van arribar els tomàquets, les patates i el cacao.
Avui que seria dels catalans sense el pa amb tomàquet? I dels mallorquins?. Això és el que realment compta. Tot el demés, bestieses.
He dit i no ho repetiré.

Alasanid ha dit...

Realment haurien aparegut un dia o altre perquè el món és com és.

O possiblement tindríem una altra cosa i seríem diferents, ja saps com és la història i que un petit canvi a les condicions inicials fa que un sistema evolucioni molt diferent.

Jo crec molt més important el fet de trobar un continent que no pas el fet de trobar tomàquets.

Tot i que sense ells ho tindríem molt pelut per ser com som.

Si s'extrapola una mica què seria dels americans del sud si Castella no hagués portat a terme la primera guerra bacteriològica?

PS: Encantat de tenir algú que em llegeix, sàpigues que ets benvingut al meu bloc.

Joan

Ho he dit i ho puc repetir