divendres, 8 de maig del 2009

L'altra cara de l'oxigen

Hi ha coses que són indispensables per viure. O si més no perquè un ésser humà pugui viure. Però com ja vam descobrir fa mig miler d'anys, per més que ens dolgui, no som el centre de la creació i encara menys la cirereta amb què Déu va culminar el pastís de la vida. De totes maneres avui no toca discutir qui era el pastisser.

Quan ens demanen d'estar-nos 10 minuts sense oxigen pensem "que ho faci un altre" i la veritat és que fem bé ja que moltes vegades pot ser molt perillós. I veiem que a la gran majoria de coses que es mouen els passa el mateix, depenen de l'oxigen. Hom podria extreure'n conclusions precipitadament si diu que l'oxigen és indispensable per l'existència.

La veritat és que hi ha organismes que viuen perfectament sense, és més, n'hi ha que no poden viure si n'hi ha. Com en tot hi ha matisos i n'hi ha que sí que poden viure amb la seva presència (ja sigui utilitzant-lo o passant totalment d'ell).

En el fons l'oxigen que respirem l'utilitzem per, després d'una sèrie de reaccions químiques, obtenir energia. Per tant, només cal trobar organismes que funcionin diferent.

I per quin motiu no fem tots el mateix? Doncs és fàcil d'entendre, no tots disposem dels mateixos reactius i no tots portem el mateix temps fent el mateix.

N'hi ha que es valen de diferents ions de ferro, d'altres de sofre i compostos derivats, de ions de manganès, nitrats...

Així doncs l'oxigen no és necessari del tot (com a gas). Aquest vídeo ajuda a entendre perquè alguna espècie defuig de l'oxigen i la resta acaben realment malament quan se'l troben en altes concentracions.



I en aquest altre vídeo es parla una mica de l'oxigen, això sí, malauradament només l'he trobat en anglès.

4 comentaris:

McAbeu ha dit...

La meva àvia sempre deia que "totes les masses, piquen". Segur que ella no ho havia aplicat mai a l'excés d'oxigen però es ben clar que no es pot abusar de res ;-)
Per cert, els del video de la barbacoa ja s'havien pres les cerveses i els "xupitos" abans de començar a rostir la carn, no?

Alasanid ha dit...

Això que totes les masses piquen és ben cert.

Suposo que només havien pres les cerveses i explica perquè no havien encès el foc i se'ls deuria fer l'hora de dinar i no tenien brases. Per sort per ells un tenia la solució.

Laia ha dit...

i encara més... sense ells nosaltres no seríem aquí! sense bacteris anaerobis no s'hauria constituit una atmosfera "potable" per a nosaltres :)

Alasanid ha dit...

Sens dubte molts anaeròbis es van sacrificar per nosaltres.

I en general els devem tot el que hem aconseguit.