diumenge, 3 de maig del 2009

Efectes

Aquest escrit està dedicat a un tipus de fluids molt particular. A grans trets un fluid és una substància les partícules del qual es mouen lliurement les unes respecte les altres, és a dir, poden adoptar una gran varietat de formes. Els gasos i els líquids són fluids.

En el cas que mostro es tracta d’un compost orgànic tintat i s’hi poden apreciar 3 efectes diferents: l’efecte Barus, l’efecte Weissenberg i l’efecte Kaye res pectivament.

El primer efecte provoca que el raig de sortida sigui més ample que la pròpia sortida. El segon fa que el líquid “s’enfili” per una barreta si aquesta l’anem girant a dins de la preparació. El tercer i més sorprenent, l’efecte Kaye, es mostra quan aboquem un d’aquests fluids sobre una superfície i de sobte n’emergeix un raig des de la pròpia superfície. Aquest efecte acostuma a durar menys d’un segon però amb l’ajuda de càmeres especials es pot veure amb molt més detall.

I aquí un vídeo en què es mostren els tres efectes en un mateix fluid.



Aquests tres efectes tenen a veure amb l’estructura d’aquests fluids i de la seva viscositat. Si ho voleu provar a casa només cap provar amb els diferents sabons que hi ha a les cases, si teniu sort n’hi haurà algun que us complaurà; en molts casos els xampús ho fan.

2 comentaris:

J ha dit...

Ep! ...jo trafico amb sabons. Amb el teu permís t'agafo la idea ... ja ho experimentaré.

A reveure,

Alasanid ha dit...

La veritat és que buscar a veure quin sabó ho fa i comprar els sabons en funció de si ho fan té la seva gràcia.

Espero que estiguis de sort, el més espectacular és l'efecte Kaye.