diumenge, 14 de març de 2010

Feliç dia de PI

Els ciutadans dels Estats Units tenen una sèrie de celebracions curioses. Una d'elles és el dia del President. I avui són molts els qui celebraran el dia de pi.

Una altra cosa curiosa d'aquella gent és que acostumen a ordenar diferent els dies i els mesos. Nosaltres estem acostumats a fer dies/mesos/anys, ells en canvi, s'estimen més de ficar els mesos per davant dels dies. El que per nosaltres és 14/3 per ells és 3/14.

I si mirem amb prou atenció el 3 i el 14 el més normal és relacionar-ho amb pi. I per això se celebra el dia de pi.

Però tant important és pi? La veritat és que m'ho pregunto sovint i sempre arribo a la mateixa conclusió.

Si es pregunta al carrer molta gent reconeix pi com a 3,14. Molts no en saben res més i d'altres recorden $2$$\pi$$r$ tot i que ben bé no saben què vol dir. El que vol dir és que el perímetre d'una circumferència és $\pi$ vegades el seu diàmetre.

Però 3.14 és només una aproximació. Amb els anys s'ha anat trobant que pi té unes peculiaritats que el fan diferent als altres números que corren pel carrer. Pi és irracional. Es a dir, té infinits decimals però no és periòdic.

Per calcular els decimals de pi es fan servir ordinadors i unes fórmules que permeten d'acostar-se molt al seu valor real. Tant que fa uns mesos es va arribar pràcticament als 2.700.000.000.000 decimals. Una barbaritat. Una curiositat de pi és que al decimal 762è hi ha una repetició de sis nous i Richard Feynman va dir:

M'agradaria memoritzar els decimals de pi fins aquesta posició i poder acabar recitant nou, nou, nou, nou, nou, nou i segueix.

Aquesta frase podria portar a la confusió i fer creure que a partir d'aquest punt tot són nous. Però no és així. Com he dit abans pi és irracional, de manera que no és periòdic.

Aquests sis nous seguits són coneguts com el punt de Feynman.

Sobre pi es poden dir moltes coses però jo ja ho deixo aquí amb una última imatge i desitjant un bon dia de pi a tothom!!7 comentaris:

Matgala ha dit...

Feliç dia de pi!

Quina pinta aquest pastís!!! És genial!

J ha dit...

La festa grossa quan serà, al 2015 o al 2016??

;-)

Alasanid ha dit...

MatgalaJa m'agradaria haver-me'n menjat un d'aquests avui.

Joan Bona aquesta, suposo que el 2015 i el 2016 ;-)

PepQuímic ha dit...

Igualment Joan, espero que hagi spassat un bon dia de Pi!!

J ha dit...

Filem més prim. Auguro la festa gran pel dia 3 de març del 2015 quan falti poc per dos quarts de deu.
3.14.15 9:26:53
Serà el moment Pi del segle XXI!

J ha dit...

Lapsus! volia dir el dia 14.

Alasanid ha dit...

Déu n'hi do! A veure si hi penso!

De totes maneres hi ha el problema d'abans amb l'arrodoniment perquè acaba amb 6535..., a veure com ho resolen!