dissabte, 28 de novembre del 2009

L'atac dels ÒVNIS

Quan un parla d'OVNIS ràpidament es pensa en el cine i les grans produccions que han arribat des dels Estats Units i que acostumen a acabar inexplicablement bé pels humans. Com pot ser que una civilització que sigui capaç de creuar distàncies d'uns quants pàrsecs en arribar a la Terra no pugui amb uns petits éssers que només poden apel·lar al patriotisme (normalment americà)??

Aquesta gran presència cinematogràfica dels extraterrestres fa que molta gent tendeixi a no pensar el que diu. Però existeixen els OVNIS? La resposta és òbvia. Clar que existeixen! Si més no per la majoria de mortals (per mi aquests dos són OVNIS 1 i 2, però com ja podeu suposar el terme OVNI és molt subjectiu).

Però hi ha notícies relacionades amb avistaments d'OVNIS realment curioses.

Aquest gener (si he anat aplaçant el post...) hi va haver un accident molt curiós a Conisholme, Lincolnshire, United Kingdom.

L'empresa Ecotricity té un parc eòlic a aquesta població i un dia al matí a principis de gener es van trobar amb un aerigenerador destrossat. Alguna cosa havia passat durant la nit anterior. Certs diaris de seguida van veure clar què passava i no van voler impedir que les ments menys afortunades en quedessin al marge.

A la imatge es pot veure que el ventilador va quedar ben arreglat i que pel fet d'estar a 90 metres no es lliura dels accidents. A partir d'aquell moment va passar el que acostuma a passar, algunes persones van afirmar haver vist llums estranyes al cel aquella mateixa nit, havien vist els extraterrestres marxar sense deixar les dades de la seva assegurança als del ventilador.

Com es pot veure a la pagina de l'empresa propietària dels aerogeneradors la notícia es va escampar amb gran rapidesa pels mitjans de comunicació. Però què va passar? S'hi havia estavellat realment una vaca voladora? Homer Simpson havia sortit de casa?? Com era d'esperar la resposta va trigar uns dies però era convincent.

Els tècnics d'Enercon, l'empresa que havia fet els generadors, van determinar que les causes del sinistre eren degudes a la fatiga dels materials que subjectaven l'aerogeneradir i l'aspa que va caure. I què és ben bé això de la fatiga? Una definició més acurada de la que podria donar jo la trobareu a la wikipedia de totes maneres és un fet que per nosaltres és ben normal. Quan volem trencar o tallar certs objectes (un filferro, una cullereta (sí, se me'n va trencar una per fatiga), un plàstic...) enlloc d'estirar amb una mà per cada costat comencem a doblegar-lo entorn d'un punt (precisament pel que volem que se'ns trenqui) amb aquest moviment cíclic el que estem fent és que per fatiga el material necessiti una tensió (força per secció) per trencar-lo força inferior a la que hauríem de fer si el material no estés manipulat prèviament.

I això és el que va passar, tot i que Dale Vince, fundador de l'empresa, encara no ho veu clar. Per ell la història dels àliens tenia més cosa, l'il·lusionava de pensar que havien recorregut tota la galàxia per anar-li a robar la seva humil tecnologia.

Havent acabat amb això m'agradaria demanar a veure si algú em podria facilitar dades d'aquestes torres (si és de més d'una torre millor). Principalment alçades i diàmetres de les bases. Es que tinc una cosa en ment i això no acabo de trobar-ho enlloc.

2 comentaris:

McAbeu ha dit...

Tu digues el que vulguis, però has d'acceptar que això de la fatiga dels materials és molt més avorrit que l'atac extraterrestre.
I ara que hi penso potser si que aquell dia vaig veure llums al cel :-DD

He trobat alguna informació amb dades tècniques de torres eòliques, no sé si et servirà:

http://www.alcion.es/DOWNLOAD/ArticulosPDF/en/11articulo.pdf

http://200.21.193.162:81/cursos/informatica/manuales/circuito_electrico/roble_/eolica.htm

http://www.institucio.org/mestral/tecnotreball/centraleol.htm

Alasanid ha dit...

Totalment d'acord amb tu. A la notícia no hi vaig arribar per la fatiga si no per l'atac dels ovnis... O era per la imatge de la vaca voladora...?? Ja no ho recordo.

Gràcies pels enllaços, he trobat alguna dada interessant. Ara a veure si puc fer el que volia...