Fa cosa d'una setmana vaig anunciar la cerimònia que ha tingut lloc aquesta nit al Sanders Theater. Com no podia ser d'altra manera aquest matí m'he llevat d'hora per repassar els guanyadors i són els següents:
MEDICINA VETERINÀRIA: A Catherine Douglas i Peter Rowlinson— de la Universitat de Newcastle (UK)— per demostrar que les vaques que tenen nom dónen més llet que les que no.
A la cerimònia: Peter Rowlinson. La Catherine no va poder-hi assistir perquè fa poc que ha tingut una filla. Va enviar una foto d'ella, la filla disfressada de vaca i una vaca.
PAU: A Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali i Beat Kneubuehl —de la Universitat de Berna (Suïssa) — per determinar, experimentalment, si és millor colpejar el cap amb una ampolla plena de cervesa o amb una de buida.
A la cerimònia: Stephan Bolliger.
ECONOMIA: Als directors, executius i auditors de quatre bancs islandesos — Kaupthing Bank, Landsbanki, Glitnir Bank, i el Banc Central d'Islàndia — per demostrar que els bancs petits poden convertir-se ràpidament en bancs enormes i viceversa — i per demostrar que es poden fer coses similars amb l'economia d'un país.
QUÍMICA: Javier Morales, Miguel Apátiga i Victor M. Castaño — de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic — per crear diamants a partir de líquid — més concretament de Tequila.
A la cerimònia: Javier Morales i Miguel Apátiga.
MEDICINA: Donald L. Unger — de Thousand Oaks (USA) — per investigar una possible causa d'artritis als dits fent-se petar els dits de la mà esquerra, mai de la dreta, cada dia durant més de seixanta anys.
A la cerimònia: Donald Unger.
FÍSICA: A Katherine K. Whitcom, Daniel E. Lieberman i Liza J. Shapiro— Universitat de Cincinnati (USA), Harvard i Texas respectivament — per determinar analíticament per què les dones embarassades no cauen de cara.
A la cerimònia: Katherine Whitcome i Daniel Lieberman
LITERATURA: Al servei de policia irlandès (An Garda Siochana), per escriure i presentar més de cinquanta multes de trànsit al conductor més multat del país — Prawo Jazdy — que en polonès vol dir permís de conduir.
A la cerimònia: Karolina Lewestam, ciutadana polonesa que té permís de conduir, parlant en nom de tots els conductors polonesos, i expressant els millors desitjos pels policies irlandesos.
SALUT PÚBLICA: Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee i and Sandra Marijan — de Chicago (USA) — per inventar uns sostenidors que en cas d'emergència poden ser ràpidament convertits en un parell de màscares de gas, una per la portadora i l'altra per algú proper a ella.
REF.: “Garment Device Convertible to One or More Facemasks” U.S. patent # 7255627
A la cerimònia: Elena Bodnar.
MATEMÀTIQUES: A Gideon Gono — governador del Banc de la Reserva de Zimbabwe — per donar a la gent un mètode quotidià per batallar amb un gran rang de nombres — dels més petits als més grans — a l'emetre bitllets que van des d'un cèntim fins a cent bilions (100,000,000,000,000).
REF.: Zimbabwe's Casino Economy — Extraordinary Measures for Extraordinary Challenges, Gideon Gono, ZPH Publishers, Harare, 2008, ISBN 978-079-743-679-4.
BIOLOGIA: A Fumiaki Taguchi, Song Guofu i Zhang Guanglei — Universitat de Kitasato (Japó) — per demostrar que les deixalles de la cuina poden ser reduïts, en massa, més d'un 90% fent ús de bacteris extrets de cares de pandes gegants.
A la cerimònia: Fumiaki Taguchi.
Aquí podreu trobar el resum que en vaig fer l'any passat.
Al final hi havia d'assistir el d'XKCD però per problemes mèdics no va ser possible...
8 comentaris:
Ei, jo conec un ramader que te unes dos-centes vaques i a totes les hi ha posat nom. Ignoro si així donen més llet o no.
Ei, doncs reduir les deixalles de manera tan besti no és pas una mala idea! Tot i que pobres pandes gegants, a sobre d'estar en perill d'extinció només falta que me'ls persegueixin per extreure'ls bacteris... jajaja. Bé, també se'n podria fer un cultiu!! uhm...
I fer diamants a partir de tequila... brillant!!
Joan. Carai... Pel que fa a les vaques suposo que deuria comptar més el tracte que rebien per part de la Catherine que no pel nom.
Laia. Als japonesos se'ls dóna molt bé això de reduir, doncs estarien bé aquests cultius.
Brillant... Que bona!
Jajaja! La veritat és que lo de les vaques no n'havia fet massa cas, però lo de la Catherine m'ha fet riure!!!
En el seu moment, els que més gràcia em van fer van ser els de medicina i el de física :-D Bueno, i el de salut pública :-D
jajaja, és que són molt bons, no es pot fer més que riure. Menys mal que els de les màscares de gas es van quedar als sostens i no van baixar fins les calces!.
matgala: Només per aquest gest es mereixia el premi... Però amb aquesta afició a les vaques es fa evident perquè les seves vaques donen més llet.
Asimetrich: Pensa que no només has de riure; el lema dels premis és Research that makes people LAUGH and then THINK. És a dir ara toca pensar-hi una mica.
jajaja quan has dit això de les calces no he pogut evitar una imatge... En Shin Chan amb els calçotets al cap.
Però suposo que donant dues màscares de gas per dona t'assegures de salvar a molta gent (depenen d'on siguis, clar).
Ig Nobel 4ever, ara, el dels diamants, de tonto no en te ni un pel eh!
És que els premis Ig Nobel no són uns premis tontos. Simplement són novedosos i en la majoria dels casos fan riure.
Però la majoria donen molt material per pensar.
Aquest de química és genial! Estaven buscant una substància amb uns certs continguts de C, H i O i van pensar... Tequila!
Ara, que els diamants que en van fer són moolt petits.
Publica un comentari a l'entrada