dissabte, 21 de juny del 2008

Benvingut a la república independent de la teva plataforma

Aquests últims anys es va popularitzar una campanya publicitària de l'IKEA amb la frase Benvingut a la república independent de casa teva. Els termes d'independència respecte la llei sempre ha fascinat a molta gent. Alguns hi havien de recórrer precisament per això, per problemes amb la llei.

Han estat moltes les pel·lícules i sèries de televisió en què s'ha fet esment de les mítiques aigües internacionals, alta mar. L'alta mar és el mite de la llibertat respecte d'un Estat.

Finalment l'any passat es va crear The Seasteading Institute amb l'objectiu d'establir comunitats oceàniques permanents per permetre l'experimentació i la innovació amb diversos sistemes socials, legals i polítics. Però aquestes comunitats on es desenvoluparan?? L'Institut proposa plataformes oceàniques.

Aquests intents de crear nous microestats no són nous, l'any 1972 la República de Minerva va declarar la seva indepedència. Però a vegades amb la proclamació no n'hi ha prou i en aquest cas el Regne de Tonga els va absorvir.

Segons un dels homes forts del projecte, el multimilionari Joe Lonsdale, hi ha hagut una sèrie de persones boges intentant fer aquest tipus de coses i la idea de l'institut és tirar endavant el projecte sense bojeria.

Les plataformes que es plantegen disposen d'un pilar central sobre el que se sustenta la plataforma. Els habitants de la ciutat-estat disposarien, cada un d'ells, d'uns 30 metres quadrats al pilar central. I a la plataforma hi hauria edificis, jardins, panells solars, turbines eòliques i antenes per a poder disposar entre altres coses d'internet.


En resum, sembla ser que els rics tindran un refugi més on defugir dels problemes dels quals acostumes a estar-ne aïllats...