dissabte, 6 de febrer de 2010

Violet Jessop

En l'anterior entrada vaig esmentar una gran companyia naval de principis del segle XX, la White Star Line. En aquesta entrada vull escriure sobre una dona que hi va treballar. Violet Jessop.

La Violet va néixer a Bahía Blanca, Argentina, l'1 d'octubre de 1887. De ben petita ja va haver de passar per una tuberculosis que segons els metges havia d'acabar amb la seva vida, anys més tard va perdre el pare i la família Jessop va emigrar al Regne Unit.

Al Regne Unit la seva mare va trobar feina de cambrera a la Royal Mail Line. Quan la dona va emmalaltir la Violet, la germana gran, va ocupar el seu lloc a la Royal Mail. Poc temps després va entrar a una altra companyia naval: la White Star Line.

La White Star es caracteritzava per la luxúria dels seus transatlàntics. Un dels seus bucs insígnia era l'Olympic. Violet Jessop va entrar al servei de l'Olympic on sens dubte hi va trobar una d'aquelles experiències que es recorden durant molt de temps. El xoc amb l'HMS Hauke.

Pressionada per companys de feina Violet es va decidir per canviar d'embarcació. Va deixar l'Olympic i va embarcar a la germana gran, el Titanic.

Com és mundialment sabut (gràcies en part a James Cameron) durant la nit del 14 al 15 d'abril de 1912 va col·lisionar amb un iceberg i va acabar engolit per l'Atlàntic. Després de 8 hores flotant a les fredes aigües de l'oceà el bot salvavides on anava Violet Jessop va ser rescatat pel RMS Carpathia, de la companyia Cunard Line.

Quan va esclatar la Primera Guerra Mundial la Violet va entrar a la Creu Roja Britànica i va embarcar al HMHS Britannic. El Britannic era la germana gran del Titanic i de l'Olympic. I durant la Gran Guerra va servir d'hospital.

L'any 1916, bord del Britannic, Jessop va tornar a passar per una experiència marítima que costa d'oblidar. El Britannic es va trobar amb una mina marina al Mar Egeu, el Britannic es va enfonsar. Quan era al bot salvavides Violet Jessop va haver de saltar a l'aigua per evitar de ser engolida per una hèlix del Britannic. Un cop a sota l'aigua va picar de cap amb la quilla. Anys més tard un metge va veure que s'havia fracturat el crani.

Acabada la Guerra Violet va seguir a la White Star fins que va entrar a treballar a la Red Star on va fer un parell de voltes al món a bord del Belgenland. Per acabar tornant a la Royal Mail.

L'any 1999 Graham Jessop (pel que he trobat res a veure amb Violet) va liderar l'equip que va descobrir les restes del Carpathia que havia estat enfonsat per un U-Boot nazi.

6 comentaris:

J ha dit...

Esta bé viure la historia des de primers línia, però tant no se si és molt recomanable.

Salut!

Alasanid ha dit...

Sí... Potser aquesta dona va passar-se una mica.

De totes maneres jo tampoc les tindria totes si en pujar a una embarcació me la veig pul·lulant per la coberta.

(clar que ara ja és morta).

Gerard ha dit...

Vaja, així que el mal de ojo sí que existeix...

Alasanid ha dit...

Segur que li van fer quan va deixar la Royal Mail...

Però tot i això va arribar als 83 la dona...

Anònim ha dit...

necessitat de comprovar:)

Alasanid ha dit...

Uhm... Em sembla que ara m'he perdut.

Benvingut al blog anònim.