divendres, 4 de desembre del 2009

Un professor diferent

Tots els qui hem passat per l'ensenyament obligatori hem hagut de soportar unes quantes assignatures que no eren del nostre gust i que d'haver pogut no hauríem fet.

En molts casos una d'aquestes matèries és la de física i química, la química com que acostuma a anar acompanyada amb una mica de laboratori es fa més entretinguda en canvi la física es converteix en el turment de molts ja que s'acaba convertint en una assignatura de fe cega en les fórmules i matemàtiques que proposa el professor.

Per tant, el més important d'aquesta assignatura no és el temari si no com l'enfoca el professor (sí, sé que passa a totes les matèries... però tenir gràcia explicant la natura fa que la gent recordi més endavant que la Terra rota sobre ella mateixa (cosa que no sempre tenen clara els qui han acabat l'ESO)).

I com és un bon professor de física?? Doncs buscant per internet m'he trobat amb Walter Lewin, del MIT, que combina a la perfecció la teoria amb l'experimentació. I a més a més les seves lectures estan penjades a Internet, per tant si sabeu anglès (tampoc és massa difícil de seguir) i ganes d'aprendre o veure les coses més clares és molt recomanable.

Perquè no és el mateix deduir expressions matemàticament i creure-se-les que deduir-les i després experimentar-les.

Una de les coses que sorprèn és que el període d'un pèndol simple no depèn de la seva massa massa sinó de la seva llargada i de la gravetat, fent les matemàtiques la cosa surt; però sempre fa falta veure-ho per quedar-ne convençut del tot i això és el que fa Walter Lewin. Ara doncs, us deixo amb un parell de vídeos en què surt això del pèndol i altres experiments.



4 comentaris:

Laia ha dit...

Aaah aquest ja l'he vist!! ^^ Sobretot com tu dius, tot el que t'ensenyen només com a un conglomerat de fórmules matemàtiques va molt bé comprovar-ho amb els propis ulls... Però tot i demostrar fenòmens físics i la seva precisió... mira que si hi ha una ventada, s'obre alguna porta i el vent empeny el pèndol, s'hi juga la integritat física! :)

Alasanid ha dit...

Tot i que cada experiment el fa uns dies abans i el mateix dia al matí sempre es pot trobar amb una cosa d'aquestes. Tot i que el seu desig és morir fent classe... (entrevista al diari Público)

Però segur que d'això de la ventada en treuria profit d'alguna manera...

PS: N'hi ha un en què es fica a sobre d'una plataforma a demostrar la conservació del moment angular i allà sí que se la juga, sobretot perquè acaba una mica marejat :)

Matgala ha dit...

Això del pèndol ho pots experimentar amb les teves pròpies mans al Cosmocaixa :-D

Alasanid ha dit...

Ostres... Un altre motiu per tornar-hi.

Fa molt temps que no hi vaig... Suposo que algun dia hi acabaré anant, però qui sap quan...