dimarts, 22 de setembre del 2009

I semblava que no hi arribaria...

Ara fa dos anys vaig acabar-me de decidir i vaig obrir el bloc, el meu bloc. Potser em va faltar imaginació però ara ja és una mica tard per canviar de nom i a més ja m'hi he acostumat.

Fins ara han estat dos anys i tot i les temporades de poca activitat he arribat a les 136 entrades. Quan he fet la suma m'han vingut unes quantes coses al cap.

La primera és que amb el 136 es pot fer un petit joc matemàtic. Si s'agafa cada xifra, s'eleva al cub i se sumen el resultat és 1+27+216=244, i què té el 244? Doncs que si es repeteix el procés anterior: 8+64+64=136. I té la seva gràcia.

Però bé amb aquesta entrada arribo al número 137 que encara m'agrada més. En física el 137 és un d'aquells números que surt en més d'una ocasió.

Fins fa uns anys es creia que la constant d'estructura fina era exactament 1/137. Posterorment es va anar refinant i amb aquesta constant Richard Feynman va extreure de l'equació de Dirac que era el número d'electrons màxims en un àtom seria de 137, de manera que l'àtom amb nombre atòmic més gran que preveu l'equació de Dirac és el 137 que tot i no haver estat descobert ja té nom: Feynmanium. De totes maneres l'equació de Dirac no deixa de ser un model matemàtic i que portar-lo al límit de la taula periòdica pot no ser aconsellable i qui saps si en un futur no s'haurà de modificar per fer-hi entrar més elements (tot i que poc probable).

El 137 entre els físics ha generat diverses anèctodes. Per exemple, una paròdia a una publicació d'Arthur Eddington per part de Bethe i un parell més de físics que van aconseguir relacionar la constant alfa amb el zero absolut.

Amb 58 anys Wolfgang Pauli va ser ingressat en un hospital i quan va saber que es trobava a l'habitació 137 ja va dir que d'allà no en sortiria, i així va ser.

També hi havia quàntics (ara no recordo qui) que als guardarrobes buscaven el número 137...

Aquest any no he apagat espelmes, però ja reproduié dues vegades el vídeo de l'any passat ^^

9 comentaris:

McAbeu ha dit...

Felicitats pel segon aniversari!!
I m'han semblant molt interessants aquestes coincidències numèriques amb els números dels posts.
M'ha quedat un dubte, diguem malpensat, però no vols dir que no les podríem trobar utilitzant-ne de qualsevol altre? :-DD

kika ha dit...

moltes felicitats!!!
i per molts anys i per molts posts!!!

per cert, no vols dir que en comptes de "Si s'agafa cada xifra, s'eleva al quadrat i se sumen " s'han d'elevar al cub?

J ha dit...

Ei si, ... recordo el vídeo de l'any passat, molt bo.
Vinga va, ànims i cap al tercer any.

Salut!

Alasanid ha dit...

Tots. Gràcies per la felicitació

McAbeu. Sí, es clar que es podrien trobar altres coses amb altres numeros, però no precisament aquestes. A més a més, les del 137 són molt especials.

kika. Completament d'acord, no sé d'on ha sortit el quadrat...

Joan. Aquest any vaig pensar-hi massa tard (a la nit enlloc del matí) i vaig haver de pensar alguna altra cosa...

Matgala ha dit...

Per molts anys!!! I que puguis apagar tantes espelmes com la de l'any passat :-D

Què vols que et digui, a mi m'agrada més el 136 que el 137 :-P Tot i així, tots els números són macos i tenen alguna cosa que els fa especials :-D

Alasanid ha dit...

I sabent que el 137 és primer segueix agradant-te més el 136 ??

Però bé, tots són molt macos ^^

Ah, al final has seguit la partida?

Vaig a passar-me el vídeo un parell de vegades.

Laia ha dit...

MOLTES FELICITATS!!!

Bé, aquest matí he intentat deixar-te un comentari i pel que veig al final no se m'ha publicat... T_T

Res, només et deia que això de passar el video dos cops no s'hi val!!! has d'apagar-ne dues, home! Encara que sigui amb una xeringa llençant aigua a distància ;-)

Ara a pels 200 posts!! :)

Matgala ha dit...

Jaja! No provoquis, home, dient això que és primer!!! Tots els nombres primers són interessants. I tots els nombres en general són interessants i macos :-D

Vaig veure les dues partides en diferit. A les 7 no era a casa, i avui tampoc hi seré... Però bé, si no saps el resultat, les partides en diferit també estan bé :-P

Alasanid ha dit...

Laia. Quan passa això fa una ràbia...
M'ho poses difícil, bé ja ho faré tot i que per això que dius fa falta molta punteria. Tot i que miraré de trobar alguna altra cosa inusual.

matgala. Em guardava això del número primer pel que pogués passar ^^