dijous, 26 de febrer del 2009

Un ús peculiar

Amb els làsers se'n fa de tot i més. Constantment ens sorprenen amb nous usos d'una cosa aparentment tan simple com és un feix de llum, però tenen unes característiques que els fan especials.

Les aplicacions que s'han trobat fins ara van des del mesurament de distàncies (com per exemple la que hi ha entre la Terra i la Lluna) i temes a l'avantguarda de la recerca científica o en la cirurgia fins a usos militars i industrials passant per aspectes tan quotidians com els CD o els codis de barres. De manera que a nivell comercial ha estat molt explotat i segur que no erro quan dic que encara en trobaran més de maneres d'aprofitar les seves propietats.

A nivell comercial un dels molts usos que se'ls ha donat té a veure amb el món de la cosmètica (i és que hi ha ments que pensen en totes les sortides...). En aquest cas parlo de la depil·lació làser.

Acostumats al tipus de làsers que surten al cinema costa una mica d'imaginar com es pot fer per eliminar pèls sense tallar les persones pel mig i semblaria inviable si no fos perquè milers de persones ja ho han fet.

Aquest procediment és una realitat i a dia d'avui no és cap secret. Els pèls contenen melanina, un pigment que juntament a la pell i a l'iris els dóna color, de manera que en la majoria dels casos la pell i els pèls no són del mateix color. Per la seva banda, una de les propietats dels làsers és que la llum que emeten pot tenir una longitud d'ona molt ben determinada. Amb aquestes dues característiques quan s'emet radiació làser d'una longitud d'ona determinada aquesta radiació és absorbida només pels capil·lars i reflectida per la pell (cal recordar que el color de les coses depèn de la llum que reflecteixen de manera que els més foscos són els que en reflecteixen menys i per tant n'absorbeixen més i com que els pèls acostumen a ser més foscos que la pell absorbeixen molta més energia, la longitud d'ona i els colors que percebem estan estretament relacionats).

De manera que la melanina dels cabells absorbeix més llum que no pas la pell i per tant s'escalfa. A l'escalfar-se suficient es destrueix el bulb pilós sense afectar el que l'envolta ja que és de diferent color. Un cop destruït el bulb els pels cauran i s'haurà aconseguit el que es buscava.

Ara bé, no a tothom li és igual d'efectiu. La combinació ideal és la de pell clara i pèls foscos, i els qui tenen més problemes són els qui tenen els pèls clars o la pell més fosca. Fa uns anys era pràcticament impossible aconseguir resultats amb aquestes últimes combinacions però les tècniques evolucionen a gran velocitat i ara mateix ja hi ha eines per aquests casos.

Per fer-ho bé no n'hi ha prou amb una sola intervenció ja que no tots els pèls són igual de vells i tenen diferents concentracions de melanina i normalment amb unes quantes sessions ja n'hi ha prou.

El principi que hi ha darrere de tot això és la fototermòlisi selectiva que després de llegir l'escrit és fàcil interpretar-ne el significat i que dona la possibilitat de fer coses sorprenents.

4 comentaris:

J ha dit...

T'asseguro noi, que per molt complexe que sigui la fototermòlisi selectiva, aquesta complexitat és queda curta comparat amb les causes que han popularitzat aquestes tècniques, es a dir, l'incomprensible univers de les dones.

Alasanid ha dit...

Només veient a l'ús del làser a què s'ha arribat me'n començo a fer una idea...

Anònim ha dit...

A on estudies física i quin curs estas fent?

Alasanid ha dit...

A la UB i tot just estic a 1r.

Ah, perdoneu per aquesta inactivitat blocaire però últimament no tinc bones idees