divendres, 15 de febrer del 2008

In memoriam

Avui és 15 de febrer. És un d'aquells dies que es fa necessari fer una mirada enrere i veure què va passar.
El 15 de febrer és dia amb moltes efemèrides destacades i que es mereixen un escrit individual.
Suposo que tots els qui heu estudiat la història espanyola, en algun moment o altre haureu sentit a parlar de la Guerra contra Estats Units.
Els Estats Units frisaven per entrar en guerra amb Espanya que en aquells moments batallava per mantenir Cuba. Va ser el 15 de febrer de 1898 quan va explotar l'USS Maine.
El 15 de febrer va veure néixer a Galileo Galilei.

Però per altra banda també ha vist morir, entre moltes altres persones, a Richard Feynman.

És un d'aquells personatges que no necessita presentació, no perquè no fes res de bo, sinó perquè tota presentació queda curta.

D'ell se'n saben i se'n recorden moltíssimes anècdotes, moltes de les quals sós extraordinàries. Algunes d'elles estan recollides als llibres on es parla d'ell.

D'entre totes n'hi ha unes quantes que m'agraden especialment i aquesta és una d'elles:

Després de l'incident amb la filosofia, Feynman va provar la biologia decidit a fer totes les matèries tot i ser ja professor de física de renom. Les classes a les que assistia eren per alumnes que ja estaven llicenciats. Els companys de classe solien riure's dels seus errors en les arees més bàsiques de la biologia. Els estudiants es van fer un bon fart de riure quan en una presentació va anomenat blastosferes als blastòmers o altres coses per l'estil.

La presentació següent feia referència als impulsos nerviosos dels gats. Els articles que llegien feien referències constants a determinats músculs i nervis dels gats, però en Feynman no sabia on era cada cosa ni les seves posicions relatives. Per tal de solventar el problema va anar a la biblioteca de biologia i va demanar un mapa d'un gat. Horroritzada, la bibliotecària va respondre: "Un mapa d'un gat? Voldrà dir una carta zoològica!"

Cal dir, però, que Richard Feynman va arribar a dalt de tot de la biologia d'aquells moments. Va arribar fins a James Watson.

Durant mesos, la història va córrer per la Universitat, un llicenciat en biologia havia demanat un mapa dels gats!!

Avui és un bon dia per saber qui era i rememorar-lo, avui ja fa 20 anys que va morir.

Odiaria haver de morir dues vedades. És molt avorrit!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quan va morir en Feynman, es va fer un buit, tant a la ciència com a la humanitat, que ningú no podrà reparar.

Bon cap de setmana.