dissabte, 28 de novembre del 2009

L'atac dels ÒVNIS

Quan un parla d'OVNIS ràpidament es pensa en el cine i les grans produccions que han arribat des dels Estats Units i que acostumen a acabar inexplicablement bé pels humans. Com pot ser que una civilització que sigui capaç de creuar distàncies d'uns quants pàrsecs en arribar a la Terra no pugui amb uns petits éssers que només poden apel·lar al patriotisme (normalment americà)??

Aquesta gran presència cinematogràfica dels extraterrestres fa que molta gent tendeixi a no pensar el que diu. Però existeixen els OVNIS? La resposta és òbvia. Clar que existeixen! Si més no per la majoria de mortals (per mi aquests dos són OVNIS 1 i 2, però com ja podeu suposar el terme OVNI és molt subjectiu).

Però hi ha notícies relacionades amb avistaments d'OVNIS realment curioses.

Aquest gener (si he anat aplaçant el post...) hi va haver un accident molt curiós a Conisholme, Lincolnshire, United Kingdom.

L'empresa Ecotricity té un parc eòlic a aquesta població i un dia al matí a principis de gener es van trobar amb un aerigenerador destrossat. Alguna cosa havia passat durant la nit anterior. Certs diaris de seguida van veure clar què passava i no van voler impedir que les ments menys afortunades en quedessin al marge.

A la imatge es pot veure que el ventilador va quedar ben arreglat i que pel fet d'estar a 90 metres no es lliura dels accidents. A partir d'aquell moment va passar el que acostuma a passar, algunes persones van afirmar haver vist llums estranyes al cel aquella mateixa nit, havien vist els extraterrestres marxar sense deixar les dades de la seva assegurança als del ventilador.

Com es pot veure a la pagina de l'empresa propietària dels aerogeneradors la notícia es va escampar amb gran rapidesa pels mitjans de comunicació. Però què va passar? S'hi havia estavellat realment una vaca voladora? Homer Simpson havia sortit de casa?? Com era d'esperar la resposta va trigar uns dies però era convincent.

Els tècnics d'Enercon, l'empresa que havia fet els generadors, van determinar que les causes del sinistre eren degudes a la fatiga dels materials que subjectaven l'aerogeneradir i l'aspa que va caure. I què és ben bé això de la fatiga? Una definició més acurada de la que podria donar jo la trobareu a la wikipedia de totes maneres és un fet que per nosaltres és ben normal. Quan volem trencar o tallar certs objectes (un filferro, una cullereta (sí, se me'n va trencar una per fatiga), un plàstic...) enlloc d'estirar amb una mà per cada costat comencem a doblegar-lo entorn d'un punt (precisament pel que volem que se'ns trenqui) amb aquest moviment cíclic el que estem fent és que per fatiga el material necessiti una tensió (força per secció) per trencar-lo força inferior a la que hauríem de fer si el material no estés manipulat prèviament.

I això és el que va passar, tot i que Dale Vince, fundador de l'empresa, encara no ho veu clar. Per ell la història dels àliens tenia més cosa, l'il·lusionava de pensar que havien recorregut tota la galàxia per anar-li a robar la seva humil tecnologia.

Havent acabat amb això m'agradaria demanar a veure si algú em podria facilitar dades d'aquestes torres (si és de més d'una torre millor). Principalment alçades i diàmetres de les bases. Es que tinc una cosa en ment i això no acabo de trobar-ho enlloc.

dissabte, 21 de novembre del 2009

Les primeres voltes

Com ja comentava en l'entrada anterior sembla que la cosa ja comença a funcionar correctament. I ahir ja hi va haver les primeres voltes completes en els dos sentits.

I aquesta matinada ja hi ha hagut els beam splashes. I en aquest enllàç podeu saber alguna cosa més de com ha anat la cosa a l'LHCb (Hi ha una animació de l'event).

Seguint amb el que comentava l'altre dia també penjaré l'episodi de l'Afers Exteriors. El més interessant es troba en les imatges de la caverna de l'LHCb, si es fan comparacions amb les persones es veu que és realment tot molt gran.



Aquests dies s'ha estat fent un seguiment molt bo de l'LHC des del bloc La Hora Zero. Us animo a passar-hi una estona.

dijous, 19 de novembre del 2009

Segon intent

Fa un any (i dos mesos) quan la notícia de la posada en funcionament de l'LHC encara era fresca una altra notícia va caurar un gran impacte, hi va haver una greu avaria en un dels seus sectors.

Ara ja està arreglat i ja han començat a fer les proves preliminars i aquest cap de setmana, ja hi haurà el primer feix circulant per l'accelerador a ni més ni ménys que a 450 GeV i a finals de mes ja hi haurà les primeres col·lisions a 900 GeV (450 + 450). Al desembre s'anirà augmentant l'energia.

L'única diferència de l'altra vegada és que ara els mitjans de comunicació ja no en parlaran fins que es torni a averiar i tornaran a cridar desesperats que sembla que estiguin llençant els diners.

Paral·lelament a tot això un altre esdeveniment que també és rellevant és que aquest vespre, a l'Afers Exteriors, en Miquel Calçada visita el CERN (amb el mateix guia que nosaltres (I, II)) i es parlarà d'Albert Einstein.

dimecres, 4 de novembre del 2009

Sheldon Lee Glashow

Com vaig comentar fa uns dies el mes de juny passat Sheldon Lee Glashow va visitar el notre país i va ser el principal protagonista d'una conferència a la facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Fa uns anys ja va concedir una entrevista a la Vanguardia que podeu consultar a la seva hemeroteca.

Com ja he dit Lee Glashow va impartir una conferència que duia per títol: Neutrinos,Very Special Relativity... La conferència va ser, naturalment, en anglès.

Per part meva no exposaré en detall la conferència. Primer perquè no sóc en Glashow i segon perquè no recordo massa com va anar. De totes maneres, si hi podeu aportar o corregir coses ho agraïré.

Una de les coses que es va notar de seguida és que el Dr. Glashow havia fet moltes conferències i parlat en públic. Per trencar el gel en va tenir prou fent un cop d'ull al voltant, i trobat un logo de la universitat, la broma va trigar poc a arribar: "Jo vinc de lluny, de la Boston University, i he acabat a una altra universitat que també es diu UB..."

Al llarg de la conferència es van sentir altres frases amb un toc humorístic i apel·lant a certes qualitats dels físics. Tampoc van faltar les crítiques (dures) als qui segons ell no van pel camí correcte en el cas dels neutrins.

Com es dedueix del títol (tot i no ser trivial) la conferència va estar dedicada a dos grans temes, a la Very Special Relativity (VSR) (Relativitat Molt Especial) i als neutrins.

S'ha trobat que, si s'ignora la gravetat, la Teoria Especial de la Relativitat juntament amb un parell de simetries (les de Lorenz i Poincaré) és capaç de descriure l'espai-temps. Per la seva banda, un parell de físics Andrew Cohen i Sheldon Glashow, van adonar-se que hi havia una alternativa més simple.

Sheldon Glashow diu que des de sempre ha buscat apropar-se a la física d'una manera simple, amb simetries i petites matrius i una vegada ho ha fet. En l'article publicat el 2006 Cohen i Glashow anunciaven que hi ha subgrups del grup de Lorenz que impliquen la Teoria Especial de la Relativitat, és a dir que amb menys cosa també es podia explicar i a més a més pot portar a altres conseqüències (o si més no deuen ser més fàcils de veure).

I per altra banda tenim els neutrins.

Fa més de 70 hi havia molts problemes a la física de partícules (ara també) i un d'ells és que no sortien els número en determinats processos nuclears i per tal que quadressin els números Wolfgang Pauli es va inventar els neutrins (inicialment anomenats neutrons però amb la descoberta del neutró Enrico Fermi va rebatejar els neutrons de Pauli amb el nom de neutrins). Aquestes partícules van ser detectades per primera vegada 26 anys després.

Amb els anys s'han constatat una sèrie de característiques dels neutrins, segons sembla són sempre esquerrans (altra vegada els físics juguen amb paraules normals). Per dir-ho de manera entenedora (i poc acurada) quan un neutrí (esquerrà) se'ns apropa gira en sentit antihorari (es a dir la direcció de l'espin és la mateixa que la de la velocitat però en sentit contrari).

A més a més només les partúclues que no tenen massa poden ser dretanes o esquerranes mentre que les altres són ambidextres. I com no podia ser d'altra manera i per acabar-ho d'embolicar els neutrins tenen massa i fins al moment només se n'han vist d'esquerrans.

I què tenen a veure aquests dos temes?? La veritat sembla que poc però Cohen i Glashow apuntaven que la VSR podria ser una molt bona eina per la física dels neutrins i que fins i tot podria donar una explicació a la massa dels neutrins cosa que de moment porta molts problemes.


Després de la conferència si hi ha una cosa que em va quedar força clara és que la física teòrica de que es fa avui en dia sembla que sigui d'un altre món.

Fa cosa d'un any vaig sentir que en Dan feia servir una paraula que em va passar pel cap el dia de la conferència i ara a l'escriure això: física dura.